woensdag 21 november 2007

Koffie en cafeïne ongezond?

Drie recente onderzoeken wijzen op mogelijke gezondheidsrisico's van koffie en cafeïne, stoffen die nu als veilig gelden bij een matige consumptie.

In een onderzoek dat werd uitgevoerd door het Kansanterveyslaitos Folkhälsoinstitutet (het Fins nationaal instituut voor volksgezondheid) werd nagegaan welke invloed koffie had bij 18.981 mannen op reumatoïde artritis met positieve reumafactor. Het aantal kopjes koffie dat dagelijks werd gebruikt stond in een directe verhouding tot het hebben van een positieve reumafactor. Koffiegebruikers liepen ook een verhoogd risico op reumatoïde artritis met positieve reumafactor.

Een onderzoek van de University of Oklahoma Health Sciences Center constateerde dat een dosis cafeïne van 260 mg langs de mond ingenomen (bijvoorbeeld in koffie of cola) de bloeddruk verhoogde bij 182 mannen met hypertensie of met een verhoogd risico op hypertensie.

Onderzoekers aan de Johns Hopkins University, tenslotte, vroegen 25 volwassenen om het smaakverschil aan te geven in cola's met en zonder cafeïne. Niet meer dan 8% proefde effectief de aanwezigheid van cafeïne. Colaproducenten beweren nochtans dat dit ingrediënt de smaak mee helpt te bepalen. De auteurs concluderen dat het mogelijk is dat frisdrankproducenten cafeïne aan cola toevoegen wegens de opwekkende eigenschappen en omdat de stof fysieke afhankelijkheid in de hand werkt.

Bron : Klik hier!

Geen opmerkingen: