dinsdag 3 augustus 2010

BelPV geeft 10 tips voor de installatie van zonnepanelen

Sectorfederatie BelPV heeft een lijst van 10 tips opgesteld die de consument moeten helpen bij een correcte installatie van zonnepanelen.

Deze 10 tips gaan o.a. over veiligheid bij elektrische aansluitingen en bij werken op daken, over het correct berekenen van de opbrengst en over de inhoud van de offerte.

“Algemene offertes voor zonnepanelen op internet kunnen nooit rekening houden met de specifieke situatie van een woning. Daarom roepen we de consument op om een plaatsbezoek van een professionele installateur aan te vragen”, zegt Herman Daniëls, ondervoorzitter van BelPV.

We vatten de tips even samen.

1. Mik lager dan je verbruik
Het heeft geen zin om meer zonnepanelen te installeren dan je gemiddeld jaarlijks stroomverbruik. Beter is een ouder elektrisch toestel zoals een koelkast of diepvriezer te vervangen door een nieuw, energiezuinig exemplaar. Of gloeilampen en halogeenlampen in te ruilen voor spaarlampen en led-lampen. Hou ook rekening met de gratis elektriciteit die je krijgt: 100 kWh per gezin en 100 kWh per gezinslid.

2. Laat een vakman aan huis komen
Zonnepanelen laat je installeren door een ervaren professional. Die laat je best ook even langskomen bij je thuis. Vraag naar eventuele referenties van installaties in je buurt. Professionele installateurs vind je onder meer in de ledenlijst van BelPV.

3. Kijk kritisch naar de offerte
De ene offerte is de andere niet: kijk verder dan de prijs. Welke garanties biedt de installateur? Welke dienst na verkoop? Hoeveel ervaring heeft hij? Welke merken van omvormer en zonnepanelen biedt hij aan?

4. Kwaliteit is belangrijker dan de prijs
Professionele installateurs die kwaliteit garanderen zijn meestal niet de goedkoopste. Ze stellen een uitgebreide offerte op die rekening houdt met de situatie van de woning. Ze controleren bovendien ook de werking van de zonnepanelen.

5. Gok niet op lagere prijzen
Op dit moment zijn de prijzen van zonnepanelen terug in stijgende lijn. Dat heeft onder meer te maken met de schaarste op de internationale markt van zonnepanelen. Wachten tot het najaar voor prijsdalingen heeft dus geen zin.

6. Hou zonnepanelen uit de schaduw
Blijf met de zonnepanelen uit de buurt van dakkapellen, schouwen en alles wat de panelen in de schaduw laat liggen. Tussen zuidoost en zuidwest presteren zonnepanelen het best. Een helling tussen 20 en 60 graden levert goede resultaten op. Vraag aan de installateur een correcte berekening met een computerprogramma zoals Pvsyst of Pvsol.

7. Vraag veel van de installateur
Bij elk zonnepaneel hoort een informatieblad met technische gegevens over afmetingen, rendement, vermogen enzvoort. Zonnepanelen moeten ook streng getest worden om op de markt en op het dak te komen. Vraag naar de testcertificaten voor zonnepanelen, met nummer IEC 61215 of IEC 61730 voor kristallijne zonnepanelen en IEC 61646 voor dunnefilmzonnepanelen.

8. Veiligheid belangrijk
Veiligheid heeft zijn prijs: een installateur die correct de verplichte wettelijke veiligheidsmaatregelen toepast voor werken op daken kan daar een lichte meerprijs voor aanrekenen. Vraag de installateur ook om de installatie elektrisch na te meten, om zeker te zijn dat de bekabeling in orde is.

9. Bestel tijdig je fotovoltaïsche installatie
Door het succes van zonne-energie in diverse andere landen dreigen ook bij ons in het najaar opnieuw leveringsproblemen te ontstaan. Tijdig bestellen is dus de boodschap.

10. Wacht niet op de perfecte zonnecel
Wist je dat kwalitatieve zonnepanelen in België nu al per vierkante meter 120 tot 140 kWh bruikbare zonnestroom per jaar produceren? De huidige zonnepanelen werken dus al goed genoeg. De techniek zal verder verbeteren, maar dat is geen reden om te wachten op de ultieme zonnecel.

Bron: elektrozine.be

Geen opmerkingen: